A Piadina története

A Piadina Olsz lepénykenyér titkai..

A lepénykenyereket mind az öt kontinensen előszeretettel fogyasztják, gon-doljunk csak a pitára, a tortillára, vagy akár a purira.

A piadina egy Észak-Olaszországból származó lepénykenyér, amelynek ko-vásztalan készítését a föníciai tengerészek tanították meg a vidék helybéli lakosainak. Eredetileg a mezőgazdasági termelők ősi „lapos” kenyere volt az éhínség időszakában. 

Az évek során a sokszínű piadina receptek, amelyek még családonként is változtak, beleolvadtak a Romagna tartomány kulináris hagyományába. Így lett a PIADINA, az olasz Adriai tenger, azon belül is Romagna tartomány szent kenyere.

piadina dolce vita

Az igazán finom piadina titka a minőségi és ugyanakkor egyszerű alapanya-gokban rejlik (durumliszt, extra szűz olívaolaj, tengeri só), valamint abban, hogy tésztáját mindennap frissen gyúrják, hasonlóan a pizzáéhoz, azzal a kü-lönbséggel, hogy ebbe élesztő nem kerül, és kemence helyett forró vaslapon sül ropogósra. Összetevőinek és az ízletes feltéteknek köszönhetően (eredeti pármai sonka, szalámi, friss rukkola, mozzarella sajt) nemcsak rendkívül laktató, de egész-séges is!

A LA PIADINA ROMAGNOLA mára már nemzeti és nemzetközi elisme rést is elnyert ugyanis ez egy Euró pai Unió által elismert IGP (tradicionális és kiváló minőségű alapanyagokból készült) termék. Olaszországban a piadina-, mint kenyér-evés kulcsfontosságú szerepet játszik a családi összejöveteleken éppúgy, mint az éttermekben.